Lakkering

Et håndverk som krever perfeksjon

Lakken er bilens hud

Når den er ny og fin, ren og glattpolert er alt veldig bra. Men tidens tann setter sine spor. Lakken krever renhold og pleie for å holde seg fin, og selv om en av lakkens hovedoppgaver er å beskytte det som er under, er den ikke et ugjennomtrengelig skall. Noen ganger oppstår skader, men heldigvis kan den fornyes. Vi har kunnskapen og fasilitetene som behøves for å oppnå en optimal gjenoppbygging av bilens lakk.

Spesielt etter vinteren er det viktig å få renset bort tjære, salt og veistøv som tærer på lakken. Deretter trenger den et beskyttende lag med voks som hindrer nye urenheter å feste seg i porene og letter renholdet. Det finnes en mengde ulike lakkbehandlinger med ulik holdbarhet og pris, og det kan være en god ide å overlate vårpussen til profesjonelle. Ta en god sjekk på lakkens tilstand og få utbedret småskader før de får utvikle seg.

Det holder ikke med kosmetikk på overflaten når problemene befinner seg under. Viktigheten av riktig lakkoppbygging fra bunnen har alt å si for et varig resultat over flere år. Vi har valgt lakkprodukter fra BASF – RM og Axalta – Spies Hecker, og har tett samarbeid med våre leverandører for å sikre riktig bruk av godkjente kvalitetsprodukter. Oppdatering av våre erfarne lakkerere står i fokus, og som godkjent lærebedrift utdanner vi stadig nye lakkerere. Flere av dem har oppnådd toppkarakter, både jenter og gutter.

DK har tilrettelagt et verksted som leies ut til Videregående skole, Skade og Lakk, og et av våre anlegg inneholder også et treningssenter for Axalta – Importør av Spies Hecker. Blant våre største, faste kunder er Albjerk Bil AS Forhandler av Audi, Volkswagen og Skoda, Bilia AS Forhandler av Volvo og BMW. Flere andre bilforhandlere er i vår portefølje. Som landets første Tesla-godkjente verksted har vi opparbeidet unik kompetanse på lakkering av Tesla.

Om du trenger hellakkering eller kun pensling av et sår, så setter vi vår ære i å gjøre en god jobb!

Det viktige førsteinntrykket

Lakken er blant de første og største synsinntrykk vi får av en bil, og med vakker lakk fremstår den attraktiv – noen ganger uimotståelig. Med en uendelig variasjon av farger og nyanser kan vi fasineres -eller gremmes.

Lakk er ikke bare det du ser..

Farge og glans er en viktig hensikt med lakken, men den skal også beskytte karosseriet mot ytre påkjenninger fra vær og vind, korrosjon og mekanisk slitasje. Lakk er ikke bare påført som et lag eller to, men er etter nøye beregning bygget opp av flere sjikt med ulike egenskaper. De ulike sjiktene påføres forskjellig med tørketider og herdeprosesser, rengjøring og sliping. På bilfabrikkene utføres lakkpåføringen hovedsakelig utføres av nøyaktig programmerte roboter som gjør de samme operasjonene likt hver gang, men ved reparasjonslakkering er det håndverket som gjelder.  Det benyttes kostbare råvarer og produkter for å kunne oppnå godt resultat hver gang. Forskjellige materialer som stål, aluminium, ulike plast og komposittmaterialer som benyttes på biler har spesifikk oppbygging.

Bilmekaniker som fikser bil

Avansert teknologi

Moderne bil-lakk har farger og effekter som leker seg i lyset og kan opptre totalt forskjellig ut fra hvilket lys som faller på lakkflaten. Du har kanskje lagt merke til at en og samme del på bilen ser ut til å ha to forskjellige farger over og under en profil? Grunnen til dette er at lyset reflekteres ulikt i pearl- eller metallpartiklene. Innfallsvinkelen mot fargepigmentene bestemmer. Fargene er også delvis transparente. Slik oppnås en levende fargeflate med et rikt fargespill – en spennende bil å se på. I tillegg er det flere faktorer som påvirker vår oppfattelse av farger. Alt i alt er det ganske komplisert. Bare en liten endring av vinkel mellom to ulike paneler oppfattes som fargeforskjell selv om de er identiske. Det kreves god kunnskap, erfaring, evne og verktøy for å gjenskape farger slik den er på hver enkelt bil. Disse ressursene har vi.

Det finnes millioner av fargenyanser. Det utvikles årlig mer enn 25000 nye fargeresepter for biler bare i Europa! Fargetrender er høyaktuelt også blant bildesignere. Vi ser at spesielle farger og effekter som tidligere var forbeholdt spesielle showbiler, nå blir mer og mer vanlig på serieproduserte biler.

Rød bil-lakk

Lakkering av Tesla

Tesla er et relativt nytt bilmerke, og har med introduksjonen av modell S virkelig fått fotfeste her i Norge. Modell X har vært en storselger og modell 3 er på vei. DK Bilskadesenter har helt fra de første Roadsterne kom til landet hatt god tilknytning til Tesla og lakkert et betydelig antall biler. Vi har utviklet meget god kjennskap til Teslas lakkoppbygging, tekniske løsninger, farger og finish. Tesla er banebrytende på mange områder og vi har taklet utfordringer med både nye fargepigmenter og sprøyteteknikker.

I det flotte fargeutvalget som blant andre Tesla tilbyr på sine biler er det utbredt bruk av flere ulike fargesjikt for å oppnå flott dybde i fargen. Det gjør lakkeringsprosessen mer omfattende, og krever mer av verkstedet som skal utføre reparasjonslakkering. Her er det ikke er rom for snarveier. Vi har tilegnet oss gode erfaringer på å reprodusere farge og finish som bilene har fra fabrikk gjennom riktig utvalg, oppbygging og teknikk.